Om oss

Det startade med min dotter

2009 föddes vår dotter Elikia i Stockholm. I Juni 2012 fick hon den ovanliga diagnosen Phelan Mcdermie 22q13. Tack vare att hon är född i Sverige har hon fått hjälp till en värdig och utvecklande tillvaro med allt från rullstol, skoltaxi och assistent både hemma och i skolan. Eftersom jag är född och uppvuxen i Kongo och fortfarande har en stor del av min familj där, såg jag plötsligt avsaknaden av stöd till barn med funktionsnedsättning i Kongo Kinshasa tydligt när jag var där.

Barn med funktionsnedsättning i Kongo Kinshasa får inget stöd alls och blir i värsta fall osynliggjorda och totalt försummade. Kunskapsnivån om funktionsnedsättning och andra olikheter är låg och dessutom missfärgad av gamla myter. 

2012 började jag göra det jag kan för att underlätta tillvaron för barn med funktionsnedsättning i Kongo Kinshasa. Min allra första insats var att skänka 300 par barnskor och senare samma år skickade vi en hel lastbil med hjälpmedel till barnhemmet i Kinshasa. Steg för steg har jag sedan dess byggt upp organisationen Elikia na Biso, som betyder Vårt Hopp på språket Lingala. 

Alla har rätt att få vara en del av samhället

Målet med vårt arbete är att hjälpa barn och unga med funktionsnedsättning att integreras i samhället. Medlen för att nå dit är att ge barn support och utrustning som är anpassade till deras funktionshinder för att göra dem så oberoende som möjligt. Vi samarbetar med ungdomar med funktionsnedsättning och deras föräldrar för att tillsammans ge stöd och anpassning av skolor, rehabiliteringscenter och stödboenden. Genom att också utbilda föräldrar om funktionsnedsättning kan vi förebygga utanförskap och minska diskriminering.

"Alla har rätt till ett värdigt liv och en plats i samhället"

Vi har redan gjort stor skillnad

Mycket har hänt sedan 2012 och idag är vi ett 60-tal volontärer och anställda som jobbar med Elikia na Biso! Vi har bland annat byggt en skola för 400 elever och öppnat ett ungdomscenter för 150 ungdomar. Utöver det har vi skickat hjälpmedel och utrustning till sjukhus i Kinshasa och betalat skolavgifter och transporter för våra fadderbarn. Det bästa av allt är att barn och ungdomar med funktionsnedsättning nu får leva precis som andra barn. De kan sina rättigheter, de vet att de har sin plats i skolan eller centret och att de kommer få äta frukost och lunch varje dag.

Du kan också hjälpa till

För att stötta vårat arbete kan du skänka pengar eller köpa någon av de produkter som vi tillverkar i Kinshasa. Medlen går direkt till utvecklingen av våra projekt på plats. Snart kommer du att kunna handla våra produkter här via hemsidan. Vill du hjälpa till ännu mer så behövs alltid volontärer på plats i Kongo. Kontakta mig vid intresse.

För att ge fler möjlighet till ett utvecklande liv, skänk en gåva

BankGiro: 471-1727
Swish: 123 629 97 54

Tack för ditt intresse. Varmaste hälsningar,
Miza Landström,
Grundare av Elikia na Biso